четвртак, 21. јул 2011.

КЊИЖЕВНИ КОНКУРС "ЈУТРО НАД ОЗРЕНОМ" 2011.

у недељу, 3. јула 2011.године, поделом награда награђеним и похваљеним учесницима, завршен је шести књижевни конкурс „Јутро над Озреном 2011“. На овогодишњем конкурсу учествовало је укупно 257 песника из Србије али и из дијаспоре ( Пољска, Чешка, Аустрија) као и из бивших југословенских република (Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора). Жири у саставу: Добрица Ерић, књижевник из Београда, Хранимир Хране Милојковић, књижевник из Сокобање, Слађана Милијић и Предраг Виденовић, песници из Сокобање, имао је доста проблема да одабере најбоље песме у скупини од скоро 800 радова. Одступајући од почетних пропозиција датих у конкурсу, жири је под утицајем најискуснијег међу њима - Добрице Ерића, одлучио да ове године додели једну прву награду, две друге и три треће награде. Осим тога, уместо уобичајених пет похвала, ове године додељено је 15 похвала и 3 специјалне похвале. То само сведочи да је квалитет песама достављених на овогодишњи конкурс био изузетан.

С обзиром на чињеницу да Књижевни клуб „Соколово перо“, иако један од стубова културе у општини Сокобања, ове године није наишао на разумевање локалне самоуправе, за званично проглашење и поделу награда и похвала позвани су само награђени и похваљени песници. Манифестацији су присуствовали награђени песници Каја Николић – Стојановић, Борисав Благојевић, др Љиљана Фијат, Власта Ценић и Миодраг Милуновић, док је Олгица Цице Стефанија била оправдано одсутна. Похваљене песнике заступао је Слободан Ганић.

У првом делу програма песници су обишли Етно кутак „Грудоњске воденице“где је, осим упознавања са овом туристичком дестинацијом, организован и ручак за госте. С обзиром да је књижевни конкурс „Јутро над Озреном“ саставни део шире културне манифестације „Свети Јован Биљобер“ женском делу награђених песника подељени су венчићи од ивањског цвећа. После обиласка града у 20,оо сати одржана главна манифестација у атријуму испред Народног музеја. Свим награђеним и похваљеним песницима подељене су одговарајуће дипломе, комплети књига и комплети чајева од лековитог биља које пројизводи предузеће „Адонис“ из Сокобање. Победник Каја Николић- Стојановић добила је победнички пехар, многорафију Сокобање и уметничку слику, дар академске сликарке Лелице Милосављевић из Сокобање.

У програму су учестовали и песници „Соколовог пера“, музички састав „Сокобањски квартет“ и први ансамбл КУД „Соко“ из Сокобање. Програм је трајао око 90 минута на задовољство око три стотине гледаоца, мештана и туриста. Програм је снимала и Телевизија „Соко“ из Сокобање.


Текст је у целости пренет са Facebook профила Књижевног клуба "Соколово перо" из Сокобање, а фотографије нам је уступио Власта Ценић, један од награђених на овом књижевном конкурсу.
Пошто је песма нашег члана Миодрага Милуновића "Јужно од Ибра", награђена трећом наградом већ објављена на овом блогу и сви посетиоци је могу прочитати на посебном посту објављујемо диптих песму прво награђене песникиње из Ражња Каје Николић Стојановић.

1 коментар:

  1. Анониман21. јул 2011. 23:35

    Традиционално је лепо дружење у Соко Бањи. Манифестација Књижевног клуба ,,Соколово перо", сврстана је у Туристичку понуду, сваког четвртка се одржавају и поетске вечери. Надам се да ћемо тако нешто дочекати и у нашем граду. Честитке домаћинима и свим учесницима.

    ОдговориИзбриши