недеља, 25. децембар 2016.

МИРОСЛАВ ПАВЛОВИЋ (1952)


ТАКМИЧЕЊЕ

Путујући по свету, наиђох на једну, необичну земљу. Мештани, који ме срдачно дочекаше, рекоше ми да своју домовина зову Фарсија и да је на њиховом континенту, позната по узгоју расних оваца. Игром случаја, баш тада, у овој богатој, сточарској земљи, одржавало се такмичење у шишању ових свиленоруних створења. Такмичење је организовало њихово удружење ФАРСА (Фармерски савез), а под покровитељством МУЗОФ-а (Међународно удружење за заштиту оваца Фарсије). Ова прича заголица мој авантуристички дух и ја кренух са пастирима који су ми то саопштили, да одгледам ово интересантну представу, ћаскајући с њима успут. И тако, реч по реч, стигосмо до полигона на коме се одржавало такмичење.
Свуда уоколо мирисала је сочна, бујна трава, у долини жуборила за ову прилику најбистрија река, а планински лахор је лелујао столетну шуму. Било је као у бајци. Докле вам око сеже и ум може да замисли, непрегледна зелена површина белела се и таласала од фасцинантне масе оваца. Пошто су домаћини из удружења ФАРСА и почасни гости фестивала из удружења МУЗОФ заузели своја места, водитељ програма прочита додатно обавештење да ће се шишање обављати новим машинама светске марке, које су као поклон донирали људи из МУЗОФ-а, па ће шишање протећи безболно. Овце, ко овце, одмах пристадоше, међутим, неки овновипредводници се побунише, јер су научили на наше домаће маказе, па немају поверења у ову белосветску технологију, али им организатори објаснише да ће се много боље осећати када их ошишају машинама високог стандарда (машине су биле компјутерски програмиране) и да просто неће ни осетити да су ошишани. После краћег убеђивања овнови пристадоше и такмичење је могло да почне.
Као по некој команди, све овце стадоше у ред за шишање. Такмичари
шишачи, узевши у руке ово најновије чудо светске технологије, заузеше своје позиције, а све овце онако у реду чекаху да их олакшају терета, који су годину дана неговале и верно чувале за ову прилику. Иако су сви шишачи имали оштре и квалитетне машине, само спретност њиховух руку уливала је поверење овцама које су биле у њиховом реду, а било је и оних шишача који су после банчења под шатрама, онако пијани, невешто покушавали да укључе своју електронику, стварајући панику код оних који су имали ту несрећу да буду њихови клијенти. Такмичење у шишању је трајало онолико дуго, колико је било потребно, да се, онако натенане, ошиша и задња овца.
У једном тренутку изби свађа између младих и старих шишача. Млади шишачи се побунише, зато, што ови старији журе и грабе да ошишају много
више оваца од њих, а сви знају да на својим залихама имају толико вуне да је ни њихова праунучад не може у плетиву потрошити, а они, млади шишачи, тек требају да стварају залихе.
Наравно, препирка се смири интервенцијом људи из организације МУЗОФ, те на крају, када је и задње руно спаковано у за то одређени контејнер, сви су коначно могли да одахну и на миру сачекају одлуку жирија.
Шишачипобедници, добијали су вредне награде дипломе и похвале са великим печатима МУЗОФ-а, ошишаним овцама и овновима како закон налаже, на оба ува прикачише бројеве, као знак лојалности удружењу, а овновима предводницима, као гратис, за награду дадоше најзвучније меденице, да би јасном звоњавом, као гласноговорници са поносом водили своја стада и као верни сарадници служили својим пастирима.
На крају, председник удружења ФАРСА одржа један врло леп и срцепарајући говор, обративши се лично овцама и овновима:
Драги моји учесници фестивала, желим на крају да вам се захвалим на примерном држању и лепом понашању. Жао ми је што је ове године испаша била под рестрикцијом, јер је траве било у дефициту, али, од јесени и током зиме, уз обилату помоћ људи из МУЗОФ-а, биће вам обезбеђена сигурна и обилата исхрана. И још нешто, рече размишљали смо да се ово такмичење прошири и добије културну конотацију, па би сте ви, драге моје овце и овнови, који покажете лојалност удружењу и будете достојанствено ошишани, имали право да се такмичите у једној спектакуларној дисциплини, то јест, у блејању. Тако ће ваше блејање дати нов уметнички дух овој нашој манифестацији, а поједине и поједини од вас, уздићи на заслужени пијадестал. Зато, од сада, вежбајте ваше гласовне способности, слушајте пастире и сањајте о успеху, можа ће баш вас запазити људи из шоубизниса нашег удружења ФАРСА и одредити вам славну каријеру.
Стајао сам са стране и дивио се, док су ова питома и ошишана створења спонтано блејала у знак одобравања, а пастири громко аплаудирали. Занесен овим призором, здушно им се придружих аплаудирајући, с уверењем, да ћу и идуће године поново пропутовати овом земљом и са уживањем присуствовати овом спектакуларном догађају.
(СРЕБРНА  ДИПЛОМА ЗА КРАТКУ ПРИЧУ)

Нема коментара:

Постави коментар