уторак, 10. октобар 2017.

Иво Андрић, (9. oktobar 1892 —13. mart 1975)

Једини је добитник Нобелове награде с подручја целе бивше Југославије.
Он је својим делима обележио једну целу епоху, ове године се обележава 125 година од његовог рођења.
Студирао је књижевност и историју у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу, где је докторирао историју са тезом "Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине".
У Првом светском рату хапшен је и интерниран, а између два светска рата био је амбасадор Југославије у Берлину.  
У младости је писао песме - "Екс понто", "Немири", "Лирика".  
Његова најпознатија дела су романи "На Дрини ћуприја", "Травничка хроника", "Госпођица", "Проклета авлија" и "Омер-паша Латас".  
Нобелову награду за књижевност добио је 1961. године.

Неких од његових најлепших цитата:  - Велика, права љубав показаће своју снагу само онда ако успе да од двоје љубавника, слабих људи, начини створења која се не боје ни промена, ни несрећа, ни растанака, ни болести, ни живота ни смрти.
- Љубав, кад је искрена и дубока, лако прашта и заборавља.
- Ми и не знамо колике снаге и какве све могућности крије у себи свако живо створење. И не слутимо шта све умемо. Будемо и прођемо, а не сазнамо шта смо све могли бити и учинити. То се открива само у великим и изузетним тренуцима као што су ови у којима Аска игра игру за свој већ изгубљени живот.
- Многи имају неки несвршен рачун са животом, али при том живот је увек њихов дужник. 
- Ток догађаја у животу не зависи од нас, никако или врло мало, али начин на које ћемо те догађаје поднети, у доброј мери зависи од нас.
- Да је ћутање снага, а говорење слабост, види се по томе што старци и деца воле причати.
- Што не боли – то није живот, што не пролази – то није срећа. 
- Будите радосни кад год вам се за то пружа могућност, и кад год за то налазите снаге у себи, јер тренуци чисте радости вреде и значе више него читави дани и месеци нашег живота проведени у мутној игри наших ситних и крупних страсти и прохтева. А минут чисте радости остаје у нама заувек, као сјај који ништа не може замрачити.  
- Чим можемо неком човеку да кажемо јасно и отворено да нас је увредио и да наведемо посве одређено чиме је то и када учинио, то значи да смо му увреду опростили или смо спремни да то учинимо. Мука је док увреду носимо ћутке у себи.
- Људи мале памети ретко се боје да не буду досадни.
- И врлине једног човека ми примамо и ценимо потпуно само ако нам се указују у облику који одговара нашим схватањима и околностима. 
- Сви ми умиремо једном, а велики људи по два пута: једном када их нестане са земље, а други пут када пропадне њихова задужбина. 
- Од страха су људи зли, подли и сурови, али од страха могу бити и дарежљиви, па чак и добри.  
- Шта вреди имати много и бити нешто, кад човек не може да се ослободи страха од сиротиње, ни нискости у мислима, ни грубости у речима, ни несигурности у поступцима, кад горка и неумитна а невидљива беда прати човека у стопу, а тај лепши, бољи и мирнији живот измиче се као варљиво привиђење.


Нема коментара:

Постави коментар