среда, 10. јул 2013.

Милош Јанковић


38.

СЛАТКИ ХЛЕБ

Потрбни састојци:

60 г путера
10 г квасца
60 г шећера
100 мл млека
375 г брашна
½ кашичице соли
1 јаје

Припрема: Размутити квасац са мало млаког млека и шећера и оставити да набубри. Растопити путер у млеку и охладити. Помешати брашно, шећер, со, квасац, растопљени путер са млеком и јаје. Умесити глатко тесто. Оставити тесто на топлом месту да нарасте двоструко. Премесити тесто, разваљати и формирати у хлеб. Оставити да нарасте. Пећи у рерни загрејаној на 220º око 40 минута.


ПРИЧА: Једном, чини ми се много давно, а само је двадесет година прошло, једној жени сам написао и ово, што сам касније уклопио у једну од својих малобројних прозних књига:
Ја не одлазим зато што ми је лоше поред тебе; мени је лоше, неиздрживо, поред себе. Не одлазим ни зато што те не волим; напротив, баш зато што те волим ја морам да одем. Ја нисам незадовољан и незадовољан тобом или нама; собом сам ја разочаран. Тебе свуда има довољно, осим у мени. Ти си довољан разлог да неко живи, али мом животу су, чини се, важнији и потребнији они недовољни разлози. Једино због чега би, по мојој памети, требало да будеш љута (пази – не да ме мрзиш; ја ти, схватићеш то, нећу учинити ништа што би заслуживало мржњу!), је то што си ме све време делила, што нисам био сасвим и само твој. Ја сам те, сећаш ли се, учио (али те, на срећу нисам и научио) да мораш бити пре свега своја и да ћеш једино тако бити и моја, наша заправо. Као што видиш, ја сам био свој више него што сам могао то поднети.
Какве ово има везе са слатким хлебом?! Никакве, наравно. О томе се и ради.

Пред нама су ,,рецепти и хлебне приче“ Милоша Јанковића. Сигурно је да читаоци никада нису чули да постоје ,,хлебне приче“.
Хлебне приче је измислио и осмислио Милош Јанковић. Како се и зашто и када то догодило, не знамо. Ни аутор нам не открива ту тајну. Мада искрено, ни у моментима најслободнијих и најмоћнијих фантазија у којима никада нисам оскудевао, песника Милоша Јанковића не бих могао уденути у било коју познату кулинарску вештину. ( Веселин Мишнић)

Милош Јанковић је рођен 1963. године у Београду, где и сада живи. Члан је Удружења књижевника Србије, у статусу истакнутог самосталног уметника.

1 коментар: