уторак, 23. мај 2017.

СЕЛИМИР РАДУЛОВИЋ (1953)


САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА О ДОДЕЛИ НАГРАДЕ
ЂУРА ЈАКШИЋ

За најбољу песничку књигу објављену на српском језику у претходној години за књижевну награду Ђура Јакшић, у организацији Народне библиотеке Ђура Јакшић из Српске Црње, која се додељује 32. пут, пристигло је деведесет (90) песничких наслова.
У ужи избор за књижевну награду Ђура Јакшић ушле су следеће књиге:
Селимир Радуловић, Сенка осмог еона, Културни центар Новог Сада
Јасмина Топић, Плажа несаница, Културни центар Новог Сада
Ђорђе Кубурић, Песме из дворишта, Повеља, Краљево
Драган Јовановић Данилов, Говорити с водопадом, Повеља, Краљево
Лидија Ћирић, Кабаница за сузе, ИК Роом продукција, Београд
Жири у саставу Милош Латиновић и Милан Мицић донео је одлуку да 32. књижевна награда Ђура Јакшић, за најбољу песничку књигу објављену на српском језику, у претходној години, припадне књизи Сенка осмог еона Селимира Радуловића у издању Културног центра Новог Сада.
У песничкој књизи Сенка осмог еона Селимир Радуловић показује снажан песнички карактер и химнично-молитвеним тоном трага за смислом, указујући, истовремено, на дехармонизовано и фрагментисано биће савременог човека. На трагу заветних путоказа (Свето писмо, Милтон, Његош, античка лирика, Хелдерлин, исихазам), овај аутор је прегнуо да отвори најтежа и најскровитија питања наше егзистенције. У поезији Селимира Радуловића осликава се свет као јединствена и нераскидива целина, осветљена и обликована у бескрају времена, облика и стања, у безброју укуса, мириса и боја, где је све једно и све бива и у којем човек приступа Божанском, својим посезањем за њим, својим утапањем у биће Творца којем и припада.
Неспособност савременог човека да један у другоме препозна дарове, да појми целину, слојевитост и вишебојност трајања чини од савременог човека усамљену и уплашену појаву. Поезија Селимира Радуловића, у књизи Сенка осмог еона, трага за чистим и светлим просторима, за местима где се греје озебла душа, за простором где се ствара свет, за капљом која садржи тајну првог почетка.
Свечано уручење награде одржаће се 2.јуна 2017. године у Српској Црњи.

Нема коментара:

Постави коментар