среда, 30. децембар 2020.

ИЗВОРНИК 10 - 2020.


ПРЕДГОВОР 

Књижевни клуб 21 из Смедеревске Паланке заокружио је прву и ушао у другу деценију свог постојања. Иако се то дешава у јеку глобалне кризе, због које је седми конкурс за поезију овог клуба изостао, његови чланови показали су вољу и смогли снаге да и у овој, 2020. години објаве зборник радова Изворник 10 и тиме не прекину досадашњу традицију.

Разлика у односу на претходне зборнике је у томе што су у овом јубиларном, десетом, заступљени сви који су, од оснивања до сада, били чланови КК21. Тако смо добили збирку радова која говори о томе колико је разноврсних стваралаца прошло кроз редове клуба. Неки од њих у међувремену су престали да пишу, а има и оних који више нису међу нама, што даје додатни емотивни набој овој књизи.

Као што је то углавном случај са зборницима оваквог типа, и у десетом Изворнику готово сваки читалац, према сопственом укусу, може пронаћи понешто од рукописа који ће му се допасти. И даље је то збирка у којој се сваки аутор представља сопственим делом, па се тако тежиште теме о квалитету књиге пребацује на причу о квалитету сваког текста објављеног у њој. А осим по томе, остварења у овој књизи и жанровски су разноврсна. Има у њој почетничких радова, али и врхунских, награђиваних рукописа, којима је место и у озбиљним антологијама.

Славиша Крстић

Захваљујемо се свима који су допринели
узрастању клуба.
*
Штампање Изворника 10 су помогли:
Скупштина општине Смедеревска Паланка
(Пројекат: Паланачко књижевно стваралаштво)
Мегамаркет доо, Смедеревска Паланка
ОО Пензионeра, Смедеревска Паланка
Кардио пулс плус, Смедеревска Паланка
Дијамедик плус, Смедеревска Паланка

Нема коментара:

Постави коментар