Конкурси


XVI KONKURS ZA NAJKRAĆU KRATKU PRIČU
Izdavačka kućaAlmaorganizuje XVI konkurs za najkraću kratku priču. Šalju se do tri neobjavljene priče ne duže od 15 redova (900 znakova). Nema nikakvih tematskih ili žanrovskih ograničenja. Priče, odštampane u jednom primerku (pošto priče skeniramo, više nisu potrebna tri primerka), potpisuju se šifrom, a razrešenje šifre dostavlja se u zasebnoj manjoj koverti (koja se stavlja u veću kovertu s pričama), gde se navode i osnovni podaci o autoru (datum i mesto rođenja, zanimanje, književni rad, saradnja sa časopisima, objavljene knjige, adresa, telefon, imejl adresa...). Žiri će dodeliti I, II i III nagradu. Priče, potpisane imenom i prezimenom, mogu se poslati i elektronskom poštom (sve priče trеba kopirati u samo jedan fajl), i u tom slučaju ne učestvuju u konkurenciji za nagrade, ali će biti objavljene u zborniku – ukoliko to svojim kvalitetom zavređuju. 

Radovi se šalju na adresu:
Alma
Molerova 62-A
11000 Beograd

ili

Alma.izdavackakuca@yahoo.com
Pošto veliki broj mejlova, iz nepoznatih razloga, ne stiže do nas, svima koji priče pošalju elektronskom poštom potvrdićemo da smo njihov mejl primili. Ukoliko vam ne odgovorimo, molimo vas da priče pošaljete ponovo. 
Konkurs je otvoren do 1. septembra 2017. godine. Žiri će proglasiti pobednike 15. oktobra. Objavljene priče neće se honorisati. Autorski primerak zbornika nije predviđen.
Sve informacije o konkursu, nagradama, predstavljanju knjige i sl. biće objavljene na sajtu 
www.alma.rs. Na ovom sajtu mogu se pročitati svi zbornici s prethodnih konkursa.
KNJIŽEVNI PREGLED
Od januara 2016. godine časopis Književni pregled ponovo izlazi u dva izdanja, štampanom i elektronskom, tromesečno.
U rubrici Sagledavanja objavljuju se originalni naučni radovi, pregledni radovi i stručni radovi vezani za književnost. Svaki od ovih radova prolazi katalogizaciju u Narodnoj biblioteci Srbije.
Rubrika O knjigama donosi prikaze knjiga objavljenih u protekle dve godine. Prilozi se šalju u Wordu, kao i biografija autora prikaza (u istom fajlu s prikazom). Knjige su grupisane prema književnim vrstama (romani, drame, pripovetke i priče, pesme, aforizmi). U okviru iste književne vrste prilozi su obično grupisani prema prezimenu autora.
U rubrici Iz novih knjiga predstavljaju se knjige publikovane u prethodne dve godine. Šalje se nekoliko strana teksta iz knjige u Wordu (bolje je poslati što više radi lakšeg uklapanja), te autorova biografija. Svi prilozi, uključujući autorovu biografiju, šalju se u samo jednom fajlu (Word). Knjige predstavljamo na dve strane. Ako je priča duža od dve stranice, nećemo je skraćivati, ali suviše duge priče nećemo objavljivati. Knjige su grupisane prema književnim vrstama (romani, drame, pripovetke i priče, pesme, aforizmi). U okviru iste književne vrste prilozi su obično grupisani prema prezimenu autora.
Za rubriku Iz rukopisa šalju se neobjavljene priče, pesme (uključujući i haiku) i aforizmi, kao i autorova biografija. Svi prilozi, uključujući autorovu biografiju, šalju se u samo jednom fajlu (Word). Priloge objavljujemo na jednoj ili na dve strane. Ako je priča duža od dve stranice, nećemo je skraćivati, ali suviše duge priče nećemo objavljivati. Prilozi su grupisani prema književnim vrstama (romani, priče, pesme, aforizmi). U okviru iste književne vrste prilozi su obično grupisani prema prezimenu autora.
U rubrici Novi glasovi objavljuju se priče, pesme (uključujući i haiku) i aforizmi mladih i još neafirmisanih, ali talentovanih pisaca. Svi prilozi, uključujući autorovu biografiju, šalju se u samo jednom fajlu (Word). Priloge objavljujemo na jednoj ili na dve strane. Ako je priča duža od dve stranice, nećemo je skraćivati, ali suviše duge priče nećemo objavljivati. Prilozi su grupisani prema književnim vrstama (priče, pesme, aforizmi). U okviru iste književne vrste prilozi su obično grupisani prema prezimenu autora.
Rubrika Prevedena književnost donosi prevode priča, pesama i aforizama. Prilozi su grupisani prema književnim vrstama (priče, pesme, aforizmi). U okviru iste književne vrste prilozi su obično grupisani prema prezimenu autora. Prilozi se šalju u Wordu, kao i biografije autora prevedenog dela i prevodioca (sve u samo jednom fajlu).
U rubrici Razgovori objavljuju se intervjui s književnicima.
Prilozi objavljeni u Književnom pregledu se ne honorišu. Autorski primerak nije predviđen.
Radovi se šalju na adresu: knjizevnipregled@yahoo.com.
Svi brojevi Književnog pregleda nalaze se na našem sajtu. 
  
„KNJIŽEVNI KLUB 025 SOMBOR“ IZ SOMBORA
RASPISUJE PRVI NAGRADNI KNJIŽEVNI KONKURS
„ JAVA ILI SAN U SRBIJI“


Tema konkursa za humoristično-satirična dela:
1. DOBISMO ONOG, ONU ILI ONO ZA PREMIJERA
                ili
2. (ZLO) UPOTREBA ŽENSKIH PRAVA I SLOBODA

Tema konkursa za poeziju: NAJLEPŠA LJUBAVNA PESMA

JEDAN AUTOR MOŽE UČESTVOVATI U OBE KATEGORIJE ( može poslati jednu satiričnu priču , na jednu od dve ponuđene teme i  do tri pesme na ponuđenu temu za poeziju).

P R O P O Z I C I J E:

-Obim svakog ostvarenja kojim se konkuriše za nagradu, ne sme prevazići više od  pet strana teksta (slova veličine 12 pt) kod proze, dok se poetska ostvarenja  mogu slati u ciklusu od tri pesme, do max 24 stiha.
-Radovi moraju biti neobjavljeni, potpisani šifrom. Radove slati u jednom dokumentu i taj dokument nasloviti šifrom, a razrešenje šifre( ime, prezime, kontakt i kraću biografiju) slati u posebnom dokumentu.
-Dokument koji sadrži razrešenje šifre nasloviti: RAZREŠENJE ŠIFRE.
-Dozvoljeno je i ćirilično i latinično pismo uz obaveznu upotrebu slova ć,č,š,ž;
Dodeljuje se ukupno  deset nagrada , pet za prozu-satiru i pet za poeziju, ( do max 20 nagrada ukoliko pristigne veći broj radova).
Nagrade su:
Za prva mesta u obe kategorije, diploma i knjige + nagrada sponzora ( nagrada iznenađenja).
Za ostala mesta, diplome i knjige .

KONKURS JE OTVOREN DO  30. SEPTEMBRA 2017. GODINE.
Radove slati na e-mail: konkursikksombor@gmail.com
Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju!
Tel. 069 11 33 421
Rezultati konkursa  01.10.2017. godine.
Postoji mogućnost štampanja zbornika, (zavisi od prikupljenih donacija sponzora).
БИБЛИОТЕКА „СРБОЉУБ МИТИЋ“ МАЛО ЦРНИЋЕ
расписује


ДЕВЕТИ КОНКУРС ПОЕЗИЈЕ − 2017.

ЋИРИЛИЦА - СЛОВО СРПСКОГ ЛИЦА

        Право учешћа у конкурсу имају сва пунолетна лица, која стварају на српском језику.

            Конкурс је тематски неограничен (слободна тема).

            Песници могу учествовати са 1 (једном) песмом, коју треба доставити у 5 (пет) примерака, дужине до 32 стиха, откуцане ћириличним писмом, на писаћој машини или рачунару,  потписане шифром и са разрешењем шифре (презиме и име, адреса, контакт телефон, краћа биографија) у посебном, затвореном коверту. Песме се достављају најкасније до 15. септембра 2017. године, искључиво поштом, на адресу: 

ЈОВАН Д. ПЕТРОВИЋ
За конкурс поезије ЋИРИЛИЦА - СЛОВО СРПСКОГ ЛИЦА
12300 Петровац на Млави, Улица Бранислава Нушића бр. 1

            Пошиљке које одстапају од наведених правила, Жири конкурса неће узимати у раз-матрање. Организатор не сноси одговорност за било какву установљену злоупотребу, од стране учесника у конкурсу на штету других песника.

            Најуспешније песме, према одлуци Комисије, конкурисаће за награде-плакете Златно слово ћирилице, Сребрно слово ћирилице и Бронзано слово ћирилице, као и пригодне награде, а још шест радова добиће специјалне похвале Слово ћирилице.
           
            Додела признања, биће извршена на финалној манифестацији, у Малом Црнићу, у октобру 2017. године, а обавештење о тачном датуму и месту одржавања, биће објављено на електронској адреси КПЦ Библиотеке Мало Црниће bibliotekamalocrnice@gmail.com када ће бити промовисан и зборник са одабраним песмама.
                      
                          
            Мало Црниће,                                                ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР
            20. јул 2017. године


Časopis Ulaznica i Gradska narodna biblioteka

„Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina
raspisuju:
 Književni konkurs Ulaznica 2017
za NEOBJAVLJENE priče, pesme i eseje

Pravo učešća na književnom konkursu Ulaznica 2017 imaju svi autori/ke koji pišu na bhsc jeziku.
Radovi se primaju do 15. septembra 2017. godine na adresu Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Trg slobode 2, 23000 Zrenjanin, Srbija, sa naznakom: za Konkurs Ulaznica 2017
 Radovi se ne mogu slati putem e-maila. Tekst se smatra objavljenim ukoliko se nalazi u knjizi, časopisu i/ili na internetu pre objavljivanja saopštenja žirija Književnog konkursa Ulaznica 2017.
Otkucani ili odštampani radovi potpisuju se šifrom, a rešenje šifre sa ličnim podacima, adresom, brojem telefona i e-mail adresom autora/ke šalje se u posebnoj koverti koja se prilaže uz radove.
Očekuje se da stigne najviše do 5 pesama, 3 priče i 3 eseja, s tim da je moguće konkurisati u sve tri kategorije. Dužina pojedinačne priče ili eseja ne može da prelazi 10.000 slovnih mesta, uključujući i razmake. Rukopisi se šalju u tri primerka. Rukopisi se ne vraćaju.
Odluku o nagradama koje se sastoje od novčanog iznosa, diplome i objavljivanja u posebnom broju Ulaznice doneće žiri koji će imenovati redakcija časopisa.
Proglašenje dobitnika i uručenje nagrada obaviće se na završnoj svečanosti u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, u Zrenjaninu, u petak, 15. decembra 2017. godine, u 19 časova. Tom prilikom biće promovisan broj Ulaznice u kojem će biti objavljeni nagrađeni i pohvaljeni radovi.
Za bliža obaveštenja obratite se na telefon +38123566210 ili na e-mail adresu zrulaznica@gmail.com
Конкурс Трагом Настасијевића 2017.
Библиотека „Браћа Настасијевић“ из Горњег Милановца расписује
Наградни конкурс
Т р а г о м Н а с т а с и је в и ћ а
Категорије конкурса обухватају песму, кратку прозу и есеј. Оквирна тема конкурса јесте стваралаштво чувене уметничке породице Настасијевић, премда ће стручни жири, који именује Библиотека, у свим категоријама ценити и остале самосталне и аутентичне уметничке прилоге.
Као и ранијих година, позивамо ствараоце свих узраста – ученике основних и средњих школа, затим одрасле – афирмисане и неафирмисане. Запослени у Библиотеци немају право учешћа на конкурсу.
Технички услови:
Текстове достављати искључиво у електронској форми, у PDF и WORD формату, фонт Times New Roman, 12; обим текста не би требало да прелази 15000 карактера (са размацима). Библиотека задржава право лекторисања прилога, због објављивања, уз консултацију са аутором.
Конкурс је отворен од 30. маја до 10. септембра 2017. године. Стручни жири ће 20. септембра 2017. објавити резултате конкурса. Награђени радови биће објављени и промовисани у зборнику Библиотеке „Слово Ћирилово“, током манифестације „Дани Настасијевића“ у октобру 2017. Ауторска права и међусобни односи учесника конкурса и Библиотеке биће уређени уз поштовање позитивних прописа. Уз широко поштовање слободе уметничког стварања, Библиотека задржава право да не узме у разматрање радове који заговарају било који облик нетолеранције и дискриминације.
Радове достављати на email адресу: konkursgmbiblioteka15@gmail.com, са назнаком: Конкурс: Трагом Настасијевића 2017.
Контакт:gmbiblioteka@gmail.com
www.bibliotekagm.com


            KONKURS ZA PЕSME I PRIČE DECE, I ZA DECU

„Udruženje Mokranjac“ raspisuje konkurs za pesme i priče dece, kao i autora koji pišu za decu na srpkom, hrvatskom, bosanskom i crnogorskom jeziku.
Radovi treba da su inspirisani muzikom ili je u svom sadržaju pominju (kompoziciju, muzički instrument, autora, opis...).
Do tri potpisana rada slati u Word dokumentu, font Times New Roman, veličina slova 12, na ćirilici ili latinici. Za decu – autore uz ime napisati i godine starosti.
Radove slati do 15. oktobra 2017. na mejl adresu:

USLOVI:
Učešćem na konkursu autori zadržavaju svoja autorska prava i odriču se naknade za objavljivanje radova.
Svi prijavljeni učesnici će do 15. novembra mejlom biti obavešteni o rezultatima konkursa i uplati donacije za štampanje zbornika izabranih radova početkom 2018.
Za naziv zbornika će biti korišćen jedan od naslova izabrane pesme ili priče.
 
Конкурс за најбоље афоризме фестивала хумора и сатире „Сатирична ЛЕсковачка Мућкалица (СЛЕМ)“
У циљу неговања и развијања кратког сатиричног израза, удружење „Лесковачки клуб читалаца“ из Лесковца, организује фестивал хумора и сатире „Сатирична ЛЕсковачка Мућкалица  (СЛЕМ)“, у оквиру кога расписује конкурс за најбоље афоризме.
Конкурс је отворен од 1. jула до 15. августа 2017. године, а право учешћа на конкурсу имају аутори афоризама из Србије и иностранства. Страни држављани могу да доставе афоризме на свом језику, али је обавезан и превод на српски.
За учешће на конкурсу потребно је да на адресу:
„Књижара Стошић“
Булевар Ослобођења 101,
16 000 Лесковац,
(КОНКУРС ЗА АФОРИЗМЕ)
пошаљете не мање од 5 и не више од 10 афоризама, потписаних шифром и то спакујте у једну већу коверту. У исту коверту ставите још једну, мању, затворену коверту у којој ћете доставити и решење шифре. Решење шифре треба да садржи име и презиме аутора, кратку биографију и податке за контакт.
Такође се позивају појединци и културне и образовне установе са територије Јабланичког округа да предложе ауторе са подручја Лесковца и да образложе предлоге за специјалну награду „Диплома Жак Конфино“, коју додељујемо за посебан допринос хумору и сатири аутору из Лесковца. Предлоге слати на адресу: dragan-stosic@mts.rs
Жири, познат организатору, оцењиваће радове до 31. августа и објавити резултате почетком септембра.
Додела награда победницима конкурса за најбоље афоризме биће организована почетком новембра у оквиру Другог фестивала хумора и сатире „СЛЕМ“. Предвиђене су три награде за најбоље ауторе и специјална награда „Миодраг Стојановић Дунђер.
Организацију конкурса за најбоље афоризме помогла је Књижара Стошић, а финансијски подржала Управа за друштвене делатности Града Лесковца.
Панорамa српске сатиричне приче трећег миленијума 
Све приче, заједно с ауторовом биографијом, шаљу се у једном фајлу.
У Панорами српске сатиричне приче трећег миленијума све приче ће бити објављене ћирилицом, без обзира на писмо изворника.
Приређивач ће бити Ђорђе Оташевић.
Објављени прилози се не хоноришу. Ауторски примерак зборника није предвиђен.
Прилози се шаљу до 1. септембра 2017. на адресу: alma.izdavackakuca@yahoo.com

Konkurs za zbornik „Aforizmi i aforističari 17“ 
Izdavačka kuća „Alma“ priprema zbornik „Aforizmi i aforističari 17“
Zbornik se sastoji iz tri dela.
U prvom delu se objavljuju aforizmi koji nisu publikovani u autorskim knjigama. Ne smeta ukoliko su već objavljeni u časopisima i dnevnim listovima, štampanim ili elektronskim. Šalje se do 90 aforizama. Aforizme ne treba „lomiti“, odnosno prebacivati deo aforizma u sledeći red korišćenjem tastera ENTER. Taster ENTER treba pritisnuti tek na kraju aforizma kako bi svaki aforizam bio jedan paragraf. Aforizmi se kucaju u Vordu, jedan ispod drugog, bez razmaka.
U drugom delu se predstavljaju objavljene knjige aforizama. Šalje se do 70 aforizama (iz jedne knjige). Aforizme ne treba „lomiti“, odnosno prebacivati deo aforizma u sledeći red korišćenjem tastera ENTER. Taster ENTER treba pritisnuti tek na kraju aforizma kako bi svaki aforizam bio jedan paragraf. Aforizmi se kucaju u Vordu, jedan ispod drugog, bez razmaka. Potrebno je navesti osnovne podatke o knjizi (autor, naziv knjige, izdavač, grad, godina objavljivanja). Predstavićemo sve knjige, bez obzira na godinu objavljivanja, koje već nisu predstavljene u nekom od šesnaest prethodnih zbornika „Aforizmi i aforističari“.
Treći deo zbornika sadrži biografije autora. Navode se osnovni biografski i bibliografski podaci. Nazivi objavljenih knjiga se stavljaju pod navodnike, a u zagradi se navodi godina objavljivanja i grad).
Sve aforizme i biografiju treba poslati u jednom fajlu.
Objavljeni prilozi se ne honorišu. Autorski primerak zbornika nije predviđen.

Prilozi se šalju do 1. septembra 2017. na adresu: alma.izdavackakuca@yahoo.com.

KONKURS „SATIRA FESTA 2017“
Upravni odbor Beogradskog aforističarskog kruga 29. maja 2017. godine raspisuje Konkurs za učešće i dodelu nagrada na XV Međunarodnom festivalu humora i satire „Satira festu 2017″, koji će biti održan u Beogradu, polovinom oktobra 2017. godine.
Autori iz Srbije i inostranstva mogu slati svoje radove, potpisane imenom i prezimenom (uz navođenje podataka za kontakt, obavezno adresa elektronske pošte i broj telefona), do 15. septembra 2017, na adresu elektronske pošte:
Na konkurs se šalju:
– aforizmi (do 30 aforizama);
– satirične priče ( do tri priče)
– satirične pesme (do tri pesme).
Primaće se isključivo objavljeni i neobjavljeni satirični radovi nastali posle prošlogodišnjeg „Satira festa“, održanog u oktobru 2016. godine.
Jedan autor može da učestvuje u sve tri kategorije.
Radovi se šalju u u atačmentu mejla i potrebno je da budu imenovani po kategorijama: aforizmi, pesme ili priče. Autori koji šalju do tri pesme ili priče potrebno je da radove iz iste kategorije stave u jedan vord dokument.
(pesme sa pesmama, priče sa pričama).
Priče i pesme treba da budu do dve stranice formata A4, s uobičajenim proredom i veličinom fonta 12.
Umetnički savet manifestacije i selektor Festivala izabraće radove, proglasiti pobednike i odrediti učesnike na književnoj večeri, koja će biti održana u sali Kolarčeve zadužbine,
Studentski trg 5, u Beogradu.
Autoru najboljeg aforizma, izgovorenog na manifestaciji, pripašće tradicionalna nagrada „Vuk Gligorijević“.
Za najbolju pesmu dodeljuje se priznanje „Rastko Zakić“, a nagradu će poneti i autor najbolje satirične priče.
Nagrade se sastoje od plakete i novčanog iznosa.
Pozivaju se pojedinci, redakcije, izdavačke kuće i institucije da do 30. septembra 2017. godine na adresu elektronske pošte:
predlože autore i obrazlože predloge, za nagradu „Satira festa“,
za ukupan doprinos satiri.
Zaslužnim autorima i prevodiocima iz inostranstva biće dodeljeno priznanje
„Zlatni krug“, za afirmaciju satire u svetu.
Dodatne informacije mogu da se dobiju obraćanjem na adresu:
satirafest@gmail.com
UPRAVNI ODBOR
BEOGRADSKOG AFORISTIČARSKOG KRUGA
PREDSEDNIK
dr SLOBODAN SIMIĆ


Kонкурс на тему „Љубав“
 Неформална група „Љубитељи књижевности и културе“ расписује конкурс за прикупљање литерарних и ликовних радова на тему „Љубав“.
Позивамо све љубитеље књижевности и културе да својим радовима обогате садржај часописа „Реч“. Шаљите нам есеје, песме, афоризме, а уколико цртате, карикатуре и друге цртеже. Тема првог броја је „Љубав“ и сви сте позвани да активно учествујете у креирању овог броја. Рад на часопису је добровољне природе, не подразумева хонораре. Одабир текстова вршиће редакција часописа. Сви учесници, чији ће текстови бити објављени, добиће бесплатни примерак часописа „Реч“
Своје радове шаљите на српском језику, написане ћирилицом на e-mail: casopismail@gmail.com


Позив Књижевних вертикала
Књижевне вертикале преживеле упркос свему и свима.
Књижевне вертикале од локалног и београдског књижевног часописа постаје регионални, мултијезични и мултикултурални књижевни часопис, чији је један од неколико тисућа слогана: Па шта, шта нам можете? или: Ко се боји Тасовца још?!
Лева фракција редакције (то су они неозбиљни, вечни опозиционари) и десна фракција редакције (они смртно озбиљни и исто толико досадни) књижевног часописа Књижевне вертикале подсећају све самосвојне и аутохтоне ауторе, оне који су на путу то да постану, али и оне који то још увек нису (из било ког неоправданог разлога) а горе од жеље да буду и притом не питају за стваралачку цену; потсећају читаоце и оне који то нису а желели би да постану пре или касније (било да су научили да читају или тек намеравају да се описмене у скоријој будућности), оне који знају само ћирилицу, оне који се служе само и искључиво латиницом, али и оне малобројне који чудом користе и једно и друго писмо (то су они под посебном паском тајних служби и државне безбедности као реметилачки елемент), да је трећи број часописа већ увелико постављен на сајту и да га већ свакодневно могу да преузму и читају. ( www.drustvokbg.tk )
Нећемо да се хвалимо, али, прошли број је преузет толико пута (2000) да би се таквим тиражом могла дичити и нека информативна гласила.
Зато кликћемо: живела слобода изражавања и мисли! (Како бубањ* каже!)
Дакле, сви књижевни ствараоци брдовитог Балкана, били они писци, песници, мрски намћори одн. књижевни критичари, есејисти или већ како вам драго, укључујићи и почетнике колико и оне на заласку звезданих каријера, без обзира да ли су чланови или заклети противници Друштва књижевника Београда или неког другог мање или више тајног, окултног, националног, анационалог или каквог год удружења (осим терористичког или политичке странке); било да користе ћирилично или латинично писмо, да пишу на српском, хрватском или можда чак и на заборављеном и омраженом српско-хрватском, односно хрватско-српском језику, на бошњачком или монтенегријанском, македонском или словеначком, могу током целе године да шаљу своје књижевне радове на адресу: drustvokb@gmail.com .
Објавићемо радове и на мађарском, немачком, ромском, албанском, бугарском, словачком, румунском, или неком другом језику којим макар и један једини грађанин на овим просторима говори или пише (преводи на један од с/х/б/ц односно цх-хс језик ипак обавезни)
О првом и другом броју часописа Књижевне вертикале као и о његовој садржини, те о активностима Дриштва књижевника Београда и његовим члановима, заинтересовани ствараоци се могу информисати на сајту:  www.drustvokbg.tk . Можете их и наручити у штампаном облику по приступалним ценама од 200,00 динара + поштарина.
Часопис Књижевне вертикале садржи следеће рубрике: проза, поезија, есеистика, књижевна критика, сатира/афористика и књижевност за децу.
Радови се шаљу у електронској форми писани ћириличним или латиничним писмом. Радови се објављују на писму на којем је сам аутор доставио свој рад. Фонт и вечићину слова је небитна.
Препоручена величина прича, есеја и књижевних критика је до 12.000 карактера са размаком, мада није услов нити лимит за објављивање јер је пре свега квалитет лимитирајући и одређујући елемент.
Број прозних или поетских радова, есеја, критика или афоризама није ограничен.
Ако случајно, или намерно, пронађемо текст писан латиницом и енглеском абецеди (без оних досадних квачица), са словним или правописним грешкама, демонстративно ћемо такве текстове дисквалификовати а ауторе послати на преваспитавање код директорке КЦБ.
Уколико су рађене лектура и коректура то би аутори требали да наведу име лектора и коректора,јер су и они, свиђало се то неком или не,такође  књижевни ствараоци..
Аутори су обавезни да уз радове доставе и краћу био-библиографију са подацима за контакт.
Редакција часописа Књижевне вертикале ће након уредничког посла и извршеног избора радова за следећи број, обавестити све ауторе који су своје радове слали о избору, као и о месту и времену претстављања новог броја часописа, те о начину и условима набавке  штампаног броја часописа.
ОПШТИНСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР АПАТИН
ФКФ „ПОТПИС“
НАГРАДА „МИОДРАГ БОРИСАВЉЕВИЋ“
ЗА НАЈБОЉУ КРАТКУ ПРИЧУ У 2017. ГОДИНИ
ОДЛУКА ЖИРИЈА
 Од 152 приче послате на конкурс за кратку причу Фестивала „Потпис“ и награду „Миодраг Борисављевић“, жири је у шири избор одабрао 40 прича, од којих је 14 остало у најужем избору.У сагласности са организатором, овај број смо свели на 10 прича од којих је изабрана и најбоља прича ВУЧЈИ ЗЕВ Драгане Мрђа из БЕОГРАД (шифра: Алауна) за награду „Миодраг Борисављевић“.
Наслови десет прича из најужег избора:
ВУЧЈИ ЗЕВ (шифра: Алауна) Драгана Мрђа БЕОГРАД
ЛУТРИЈА (шифра: хрчак32) Димитрије Буквић БЕОГРАД
БЕЗИМЕНА ПРИЧА (шифра: 777) Стамен Миловановић НИШ
ОГЊЕН И МАРИЈА (шифра: Олга Г.) Марина Јанковић БЕОГРАД
ПРОМЈЕНА АДРЕСЕ (шифра: Лет) Владислав Влаховић ПОДГОРИЦА
БРАЗИЛ (шифра: Зона) Дуња Илић БЕОГРАД
ЛАША СКЕЛЕЏИЈА И ВУК (шифра: Лаша) Градимир Обрадовић ЈАГОДИНА
СЛУЧАЈНОСТИ (шифра: Графитна оловка) Данијела Васиљевић СМЕД. ПАЛАНКА
ОН СПАВА (шифра: Вагон) Вељко Антуновић АПАТИН
ТАКАШИ (шифра: Јоко Оно) Виолета Ивковић БЕОГРАД
У Београду, 25. јуна 2017.
Рајко Лукач,
Селектор и председник жирија
 
 
РЕЧ УРЕДНИКА

Због тренутне ситуације у привреди - реструктуирања предузећа и могућих радних спорова, а на иницијативу великог броја запослених, основано је „Удружење за заштиту права запослених“. Удружење за своје чланове и чланове њихових породица пружа бесплатне правне савете за све врсте спорова и правну помоћ у свим врстама радних спорова. Удружење је невладина организација, није повезано са послодавцима и политичким партијама, нити је конкуренција синдикатима, самостално делује и самостално се финансира. Удружење за потребе својих чланова ангажује адвокате који су остварили завидне резултате из области радног права.
Удружење за заштиту права запослених из Ниша је основано 2013. године са циљем заштите права радника. Сем тога, Удружење организује разне манифестације и конкурсе из уметности и културе. С обзиром на то да је 2015.године успешно реализован Хуманитарни књижевни конкурс „Тамни дани, светле ноћи“, чланови и пријатељи удружења су одлучили да се  распише књижевни конкурс о Нато агресији над Србијом 1999.године који је трајао од 24.марта до 10.јуна 2016.године. На конкурс је пристигло 110 песама аутора из целе Србије,као и из иностранства ( Аустралије, Канаде, Данске, Немачке, Црне Горе,...).
Жири у саставу Милоја Дончића - председник жирија, Милорада Додеровића - члан жирија и Александра Живковића - члан жирија су донели следећу одлуку о награђеним и похваљеним песмама аутора:

НАГРАЂЕНЕ ПЕСМЕ
1. МИЛОСРДНИ МЕФИСТО-аутор Душан Мијајловић Адски, Ниш
2. *************-аутор Зорица Новаковић, Сечањ
3.ОДБРАНИЋУ СНОВЕ, Љиљана Милосављевић, Смед. Паланка

ПОХВАЉЕНЕ ПЕСМЕ
1. СЕДАМДЕСЕТ ОСАМ-Драгиша Ераковић, Ниш
2. ЕВРОПЉАНИ-Борисав Бора Благојевић, Ћуприја
3. СЛУТЊЕ, Слободан Ђекић, Вршац
4. *********-Милош Ристић, Крушевац
5. МИР У СВЕТУ-Вида Ненадић, Лондон, Енглеска
6. СЕЋАЊЕ БОЛНОГ МАРТА-Божидар Чакајац, Чачак
7. ВАРВАРИН И АНЂЕО-Аврам Симић, Крушевац
8. ЗЕМЉА СТОПА И ПЕПЕЛА-Дијана Ухерек Стевановић,Суботица

Поред награђених и похваљених, жири је изабрао и 51 песму аутора које су заступљене у зборнику.
Нашу земљу за 24.март везују много тешки и погубни догађаји. Овим конкурсом желимо да сачувамо од заборава неправду која нам је учињена и да укажемо на то у колико се тешком материјалном положају налази већина наших бораца и чланова породица погинулих. Овим конкурсом ћемо се потрудити да помогнемо борбу за доношење Закона о правима бораца и породица погинулих.
Уредник
Сузана Ранђеловић

 
REZULTATI KONKURSA "PARALELNI SVETOVI"

Završen je treći književni konkurs Kluba "Reč i glas".  Na adresu bgstorytelling@gmail,com stiglo je 99 radova, od kojih je žiri u sastavu Milica Cincar-Popović, Tamara Lujak i Violeta Dimitrijević, izabrao 28 priča koje će IK "Metafizika" i Klub "Reč i glas" objaviti sabrane u zbirku "Paralelni svetovi".

Prva tri mesta osvojili su:

1. mesto - Nataša Bartula: GROM IZ VEDRA NEBA;

2. mesto - Dejan Andrejić: SAN;

3. mesto  - Aleksandar Marjanović: MOJA ZVEZDA.

U uži izbor ušli su (abecednim redom):

- Aleksandra Filipović: DEVOJČICA IZ SKLONIŠTA;

- Alma Zornić: DUŠA SA USANA;

- Andrea Žigić Dolenec: HOTEL AŠER;

- Dana Hill: OTVORITE OČI, BUDNI STE;

- Dejan Jovanović: ČVORIŠTE;

- Dragan Pavlović: NEVIDLJIVA NIT;

- Ilija Veselinov: PERSONA INSTABILIS;

- Ivan Ristić: BAUK;

- Ladislav Babić: INVAZIJA BLAGOKRADICA;

- Mira Satarić: JEDNE NOĆI NA DUNAVU;

- Mirela Bašić: ZOV DUŠE;

- Miroslav Pavlović. OGLEDALO;

- Nataša Milić: ŽEĐ;

- Petar Ivas: VIOLETA S ONOGA SVIJETA;

- Stevan Čvorović; IZVEŠTAJ IZ PRVE RUKE O       ZABRINJAVAJUĆEM DOGAĐAJU;

- Stevan Šarčević: BUĐENJE;

- Tanja Rajevac: ZNAKOVI;

- Taz Kaan: I ONI SU LJUDI;

- Vitomir Ćurčin: LJUBIČICE IZ ŠTRIKOVA;

- Vladimira Becić: SAT;

- Zorica Zoja Mladenović: ZAVUKLA SAM SE U SVOJE SRCE.

Budući da su zanemarile neku od propozicija konkursa, sledeće priče nisu mogle da učestvuju u izboru za nagradu, ali su zbog svog književnog kvaliteta uvršćene u zbirku (abecednim redom):

- Bojana Trivić: MOJ GAVRANE;

- Goran Kojić: SPASOVDAN, SPASOJE, ON I JA;

- Teo Kos: ONAJ.

U izbor za zbirku ušla je i priča VEČITI KALENDAR ŽIVOTA I SMRTI, autora od koga nismo dobili razrešenje šifre. MOLIMO AUTORA OVE PRIČE DA NAM SA ELEKTRONSKE ADRESE SA KOJE JE POSLAO PRIČU NA KONKURS, POŠALJE I RAZREŠENJE ŠIFRE, KAKO BI NJEGOVA PRIČA MOGLA BITI OBJAVLJENA.     

Мирослав Павловић, победник конкурса „Душан Војиновић“ 2016.

Управо пристигла лепа вест. У знак сећања на књижевника Душана Војиновића (1952-2009), који је рођен у Банатском Соколцу, фестивал Rock Village ове године је пети пут расписао конкурс за књижевну награду „Душан Војиновић“.Члан нашег Књижевног клуба Мирослав Павловић из Крњева, доби Прву награду за песму, Птица ухваћена у песми. Похваљене су и Биљана Поповић из Књажевца за песму, Реч за песму и Бранка Селаковић Милошевић из Београда за песму, Кишни дан у Београду. Како добитник награде „Душан Војиновић 2016“ Мирослав Павловић, није био у прилици да присуствује свечаности песму је пред најбројнијом публиком, коју песник може да замисли, у ударном термину фестивала прочитао песник и бајкер Жељко Цеснак из Пландишта.
     
PO ZAVRŠENOM KONKURSU KNJIŽEVNOG KLUBA 21, U ,,IZVORNIKU 6“
BIĆE ZASTUPLJENI SLEDEĆI PESNICI
 1. Nemanja Dragaš, Beograd, Srbija, I nagrada
 2. Ivan Drnčula, Pančevo, Srbij, II nagrada
 3. Vladimir Dulanović, Nova Varoš, Srbija, III nagrada
 4. Vojkan Milenković, Niš, Srbija, III nagrada
 5. Dragan Marković, Kostajnik, Krupanj, Srbija, Specijalna pohvala
 6. Jasmina Obradović, Kragujevac, Srbija, Pohvala
 7. Momčilo Bakrač, Vrbas, Srbija, Pohvala
 8. Tomica Đokić, Paraćin, Srbija, Pohvala
 9. Slobodan B. Đurović, Beograd , Srbija
 10. Ivan Tomić Mister, Kragujevac, Srbija
 11. Slobodan Ž. Obradović, Valjevo, Srbija
 12. Sanja Radulović, Doboj, BiH
 13. Ljiljana Pantelić Novaković, Beograd, Srbija
 14. Radojka Milošević, Beograd, Srbija
 15. Slavko Zorić, Beograd, Srbija
 16. Životije Popović Pop, Skorica, Srbija
 17. Marko Kragović, Beograd, Srbija
 18. Sandra Ristić Stojanović, Beograd, Srbija
 19. Branka Vojinović Jegdić, Podgodica, Crna Gora
 20. Katarina Despotović, Loznica, Srbija
 21. Vera Pavić, Gornji Milanovac, Srbija
 22. Stojanka Milin, Zrenjanin, Srbija
 23. Dragan Nedimović, Beograd, Srbija
 24. Omer Ć. Ibrahimagić, Tuzla, BiH
 25. Dajana Lazarević, Šabac, Srbija
 26. Vladan Ristić, Kruševac, Srbija
 27. Ljiljana Fijat, Novi Sad, Srbija
 28. Ana Babić, Kruševac, Srbija
 29. Sofija Janjić, Banjaluka, Republika Srpska (BiH)
 30. Aleksandra Jovičić, Lešak, Srbija
 31. Ivan M. Petrović, selo Klanica, Divci kod Valjeva, Srbija
 32. Vladana Perlić Banjaluka, Republika Srpska (BiH)
 33. Tomić Tatjana, Gradačac, BiH
 34. Marina Vasić, Kitanović, Požarevac, Srbija
 35. Marija Golubović, Nikšić, Crna Gora
 36. Jovana Bajagić, Sokolac, Republika Srpska (BiH)
 37. Milica Miletić, London, Engleska
 38. Enesa Mahmić, Kopar, Slovenija
 39. Jelena Vukanović, Mladenovac, Srbija
 40. Miroslav Stamenković, Leskovac, Srbija
 41. Siniša Bošković, Gornji Milanovac, Srbija
 42. Olga Mančić Lodika, Paraćin, Srbija
 43. Sandra Lokas, Beograd, Srbija
 44. Ivana Vasić, Beograd – Rakovica, Srbija
 45. Željka Avrić, Sremska Mitrovica, Srbija
 46. Borislav Kosanović, Sombor, Srbija

   
  С обзиром на то да је Удружење за заштиту права запослених расписало књижевни конкурс на тему „Сећања на 1999.годину“ који је трајао од 24.марта до 10.јуна, на који је пристигло 110 песама из градова Србије као и из иностранства ( Аустралија, Немачка, Црна Гора,...)
  Жири у саставу МилојаДончића-председник жирија, Милорада Додеровића-члан жирија и Александра Живковића-члан жирија донели су следећу одлуку о награђеним, похваљеним и о песмама које ће бити заступљене у зборнику.
  НАГРАЂЕНЕ ПЕСМЕ
  1. МИЛОСРДНИ МЕФИСТО-аутор Душан Мијајловић Адски, Ниш
  2. *************-аутор Зорица Новаковић, Сечањ
  3. ОДБРАНИЋУ СНОВЕ, Љиљана Милосављевић, Смед. Паланка
  ПОХВАЉЕНЕ ПЕСМЕ
  1. СЕДАМДЕСЕТ ОСАМ-Драгиша Ераковић, Ниш
  2. ЕВРОПЉАНИ-Борисав Бора Благојевић, Ћуприја
  3. СЛУТЊЕ, Слободан Ђекић, Вршац
  4. *********-Милош Ристић, Крушевац
  5. МИР У СВЕТУ-Вида Ненадић, Лондон, Енглеска
  6. СЕЋАЊЕ БОЛНОГ МАРТА-Божидар Чакајац, Чачак
  7. ВАРВАРИН И АНЂЕО-Аврам Симић, Крушевац
  8. ЗЕМЉА СТОПА И ПЕПЕЛА-Дијана Ухерек Стевановић,Суботица
  Песме заступљене у зборник поред похваљених и награђених:
  1. Анђелу Милосрдном, Петровић Дајана,Бранковина
  2. Петнаести дан бомбардовања, Негован Јоцић, Бела Паланка
  3. Боже,је ли ово твоја воља, Јован Н.Бундало, Београд
  4. Нек се памти, Сања Радојковић,Београд
  5. Кад прође рат (Писмо војника), Емир Бајровић,Насков, Данска
  6. Тројеручица хиландарска, Игор Ремс,Бар, Црна Гора
  7. Неки људи са балкана, Љиљана Пантелић Новаковић, Београд
  8. Одбрана, Живко Вујић, Бањалука,Република Српска
  9. Сећање на 1999, Драган Стодић, Будва, Црна Гора
  10. Милици Ракић (најмлађој жртви Нато-агресије 1999), Зорка Чордашевић, Франкфурт,Немачка
  11. 1999, Сања Радуловић, Добој, Република Српска
  12. Ја то не знам, Александар Марић, Панчево
  13. Мост код Остружнице, Милосава Мијовић, Нови Београд
  14. Деведесете, Викторија Трамп, Панчево
  15. Сећање на Нато убијање, Миомир М.Лакићевић, Јагодина
  16. Сећања на 1999.годину, Ана Часар, Пивнице
  17. Чаробна кутија, Биљана Ђорђевић, Ниш
  18. Европо,схваташ ли?, Здравко Дувњак, Отава, Канада
  19. Памти их Марта!, Светлана Радосављевић, Сочаница
  20. Опет за Србију, Јелена Анђеловић Антић, Београд
  21. Зар ви мислите да се 1999. може заборавити, Снежана Шолкотовић,Кладово
  22. У склоништу априла 1999.године,Мирослав Мишо Бакрач, Ниш
  23. Доћи ће опет време дечака, Мирјана Стевовић, Београд
  24. Милосрдни анђео,Стефан Ђорђевић, Крушевац
  25. Чему ово, Саша Угринић, Велика Плана
  26. Босоноги мали корак, Стефан Младеновић, Јагодина
  27. Сан о небу, Душан Митић,Ниш
  28. Страдија недужних мученика, Иван Трајковић, Бујановац
  29. У име кога, Лабуд Н.Лончар, Бар, Црна Гора
  30. Гвожђе се кује док је вруће, Милад Обреновић, Рогатица, БиХ
  31. Испод сломљених небеса, Милован Мићо Петровић, Смед.Паланка
  32. Ја те не дам, Земљо моја, Милан Љ.Обреновић, Крагујевац
  33. '99, Др. Катарина Кукурузовић, Београд
  34. Завичајна песма, Ержебет Фехер Лиза, Вршац
  35. Сећање на Нато агресију 1999.г, Радомирка Гаврић, Београд
  36. Лелехук, Александар Јовановић, Пожаревац
  37. ******, Мила Дубак Зечевић, Беране, Ц.Гора
  38. Молба непознатом Богу, Радован Синђелић, Богатић
  39. Сећај се, не дај своје, Љиљана Глигоријевић, Житковац
  40. Дани када су умрле све камилице, Мр Љиљана Живковић, Београд
  41. Сунцем кроз облаке црне, Стефан Игић, Ниш
  42. '99, Александар Виденовић, Ниш
  43. Београд у диму, Слободан М.Стефановић, Београд
  44. Србија до победе, Милан З.Сибиновић, Мерошина
  45. Кихот и мост, Чедо Ковачевић-Чехов, Београд
  46. Деветнаест њих и Србија 1999., Радослав Премовић, Краљево
  47. Они, Небојша Божиновић, Ниш
  48. Косовска, Миња Илијева, Ниш
  49. Представа безумља и грозоморе, Радојица Радовић, Цетиње, Ц.Гора
  50. Добротом се бранимо, Ранка Ранђеловић, Ниш
  51. Драгана Мрђа, Београд

  СВЕ АУТОРЕ ЋЕМО УСКОРО ОБАВЕСТИТИ КАДА ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА
  С поштовањем,
  Удружење за заштиту права запослених, Ниш
   
  Резултати конкурса - први електронски зборник Кутије љубави


  Жири у саставу: Душан Милијић, Игор Цијан, Филип Димкоски, Зана Кољић и Хелена Химел одлучили су да се следећи радови нађу у првом електронском зборнику Кутије љубави. Свим осталим учесницима желимо да се захвалимо што су поделили с нама свој поетски тренутак.

  Поезија

  Адна Нурикић, Љубав, ето шта си ти
  Ален Липјанкић, О пјеснику
  Андријана Долаш, Шта је најслађе
  Благица Антић, Старица са југа
  Борис Ђорем, Буковски у биртији
  Борислав Батин, Свака истина трага за својом тајном
  Братислав Величковић, Сасвим нем
  Будимир Ракић, Осећам драга
  Валентина Андрејић, Макови
   Весељко Гајдашевић Шљарков, Видик иза замагљеног стакла
  Виолета Пенић, Дуга
  Гордана Владисављевић, Повратак у неповратно
  Дајана Сувајац, Као дах
  Дамир Малешев, Кад год изговорим твоје име (превод Стингове песме)
  Дивна Лулић-Јовчић,
  Погледом ван хоризонта
  Драгана Ђурковић-Тошић, Парам шарену дугу
  Дубравко Матанчевић, Жао ми је
  Душан Ђорђевић Нишки, Поновљено пролеће
  Душка Кисин, Танго
  Душко Дражић, Ко ли је љуби
  Ђорђе Максимовић, Жива љубав
  Ешеф Ковачевић, Пут љубави
  Зорана Петричевић, Опроштај
  Зорица Тијанић, Изнад моје тишине
  Иван Гаћина, Звјездана лађа
  Ивана Анђелковић, Док нас плес не растави
  Ивана Балевић, Љубави
  Ивана Марковић, Моја порука
  Ивана Ристић, Чежња
  Игор Ремс, Мој сликар
  Ирис Дугалић, Питао си
  Јарослав Киш, Кад месец буде
  Јелена Чоловић, Последња реч
  Јосип Матеј Билић, Фонтана успомена
  Јосипа Лесингер, Пут зван љубав
  Катарина Красић, Генерацијо моја
  Кристина Милосављевић, Реквијем за изгубљене снове
  Маја Јовановић, Мисли
  Марија Бијелић, Прошла ноћ
  Марина Петровић, Нећу да знам
  Марко Станојевић, Љубав није само волети
  Мелани Стринић, Срећа
  Мелиха Шаћировић, Ливаде снова
  Милад Обреновић, Хвала што те свуда ради мене има
  Милан Љ. Обреновић, Ткаља
  Милка Стефановић, Вечни завет
  Милена Ћировић, Верујеш ли
  Милован Матић, Ти си
  Мирјана Комарица-Видовић, Он ме је верно чекао сваке ноћи
  Наталија Симић, Љубав
  Надежда Танасковић, За све снове и за срећу
  Недељка Неда Ђукић, Кап живота
  Радован Синђелић, Спавају негде твоје руке
  Рајко Ранко Јовановић, Дај ми Боже
  Рената Пенчова, Биди ми
  Ружица Петровић, Мелем ноћи
  Сања Радовановић, Кад киша не престаје
  Светозар Николић, Сећаш се
  Слава Станојевић, Елегија
  Слађана Миливојевић-Стошић, Траг од снова
  Слободан Чуровић Апис, Ти некад бијаше моја
  Снежана Паноска, Да се вратим
  Стефана Ивановић, Уметност живљења
  Фарах Рамовић, Хајде да се договоримо...

  Приче

  Ана Марија Посавец, Сусрети пред камином
  Витомир Ћурчин, Не дај се, Јасна
  Јелена Кочовић, У сусрет Новој години
  Кристина Весковић, („Стајала је на улици и посматрала га...“)
  Љубица Перовић, Кнедле са...
  Милена Стојановић, Опроштај
  Радован Синђелић, Јасика у храстовој шумици
  Сања Радуловић, Тамо гдје (ни)смо
  Сања Маринковић, Речи
  Смиља Арсић, Дефинисање среће
  Фрањо Франчич, Као да су ноћи вечне

  Писма

  Ана Убавчић, Ветром у лице
  Елена Миленковић, Писмо Малом принцу
  Жељка Гинин, Госпођица Лола и њени каваљери,
  Иван Ивановић, Речи
  Марија Бијелић, Анђео
  Невена Милићевић, Писмо пријатељу
  Светлана Пејић, Реци мами нек не дира моју кафу

  Медитације, есеји, критике, путописи, запажања

  Амина Машић, Улога религије у изградњи мира
  Ведран Воларић, Снови љубави
  Доброслав Петричевић, Када је нос у дупету
  Драгица Охаши, Земља сунца и књига
  Иван Гаћина, Аутоцеста живота
  Јелена Марић, Свет бојен мојим бојама
  Снежана Марко-Мусинов, Остварени поета

  Фотографије

  Гордан Ћосић
  Сања Горчић