недеља, 18. август 2013.

NA DANAŠNJI DAN


Draga Dejanović - Dimitrijević - začetnica feminizma u Srbiji

Rođena 18. avgusta 1840. u Staroj Kanjiži. Bila je glumica i pesnikinja. Školovanje je započela u institutu Vinčikov u Temišvaru,  a potom nastavila u Pešti gde je upoznala osnivače Ujedinjene omladine srpske i priključila se radu te organizacije. Bila je udata za Mihajla Dejanovića, učitelja.  Objavljivala je svoje stihove u novosadskoj "Danici", listu za zabavu i knjizevnost, "Javoru", "Matici" i "Mladoj Srbadiji". Držala je javna predavanja o emancipaciji žena, pisala o nastavi, izborima... 
"Spisi Drage-Dejanović"  - zbirka kratkih lirskih pesama objavljeni su u Novom Sadu 1869. godine.
Ova velika žena umrla  je na porođaju 1871. godine, u svojoj 31. godini.


Zamislite sada ženu koja živi u drugoj polovini XIX veka, umetnički zanešenu, dušom i telom okrenutu pozorištu i pesništvu, ženu koja poručuje svojim savremenicima da je neophodno opismenjavati žensku decu i poziva majke da istraju u ideji da njihove kćeri budu obrazovane i vaspitane na drugačiji način od njih samih, da imaju svoje stavove i ideje, da same odlučuju o svojoj sudbini. Primer svemu navedenom bila je ona sama..
"Silna ljubav k milom srpskom rodu volju i snagu daje; ja hoću da žrtvujem na oltar srpske prosvete svoj mladi život..."

Period druge polovine XIX veka u Srbiji doneo je veliki nacionalni i kulturni pokret. Nažalost, srpske žene bile su u veoma podređenom položaju, što dodatno daje na značaju i veličini poduhvatu u koji se upustila Draga Dejanović-Dimitrijević. Žene su, u to vreme, bile ne samo skrajnute od jako tradicionalno-patrijarhalne porodice, već su bile zanemarene i zakonskim aktama diskriminisane, da ne govorimo da je Srbija bila jedna od retkih zemalja u kojima je životni vek bio za 10 godina kraći od životnog veka muškaraca (a to sigurno nije bilo do blagostanja u kome su živele). Zastrašujuć statistički podatak govori da je prosečan vek razvedene žene krajem XIX veka bio  35. godina. I u pravu su oni koji govore da su srpske žene tog vremena mogle pohađati visoke škole, ali treba znati da je zakon propisivao da u radni odnos mogu da stupe "samo oni sa odsluženom vojnom obavezem"... Zamislite onda koja sila je mogla povesti ovu veliku ženu u avanturu u koju se upustila. Zato je treba pominjati i sačuvati od zaborava.

  Zato ne bih ništa htela
  da mi bože da,
  samo usta da poljubim
  malog đavola!

Ona je prva žena čiji stihovi odišu strašću, žena koja govori o ljubavi bez snebivanja i stidljivosti.
  
   PITAŠ ME

   Pitaš me zašto ćutim,
   moj cvete ubavi,
   a ne znaš kako gorim
   od silne ljubavi.

   Plamen me diže gore,
   u nebo žića mog,
   a nebo moje - sve je
   stvoreno iz lika tvog!
   

   CRNE OČI

   Ala su ti crne oči,
   pune vatre, pune sjaja,
   ta brat bratu da ih daje
https://www.facebook.com/   za hiljadu uzdisaja!

Нема коментара:

Постави коментар