четвртак, 11. мај 2017.

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА О УЖЕМ ИЗБОРУ ЗА НАГРАДУ ЂУРА ЈАКШИЋ














Пет песника у ужем избору

Тридесетидруги пут се додељује наградаЂура Јакшић, за најбољу песничку књигу на српском језику објављену у току претходне године у организацији Народне библиотеке Ђура Јакшић из Српске Црње. Награда ће бити уручена у оквиру 56. дана Ђуре Јакшића - Липарских вечери, 2. јуна у Српској Црњи. Добитнику припада новчани износ у динарској противвредности од 1000 евра, као и диплома.
Награди Ђура Јакшић, као једној од најугледнијих награда за савремену српску пооезију, доприноси и дело песника којима је претходних година припало ово признање од Љубомира Симовића, Рајка Петрова Нога, Војислава Деспотова, Новице Тадића, Радмиле Лазић, Милана Ненадића до Душка Новаковића, Матије Бећковића и Цере Михаиловића...
На трећој седници, одржаној 11. маја 2017. године, жири је (у саставу: Милан Мицић, Милош Латиновић и Јован Зивлак - председник), након разматрања наслова који су пристигле на конкурс (разматрано око 100 наслова), донео одлуку да предложи следећи ужи избор:

Јасмина Топић: Плажа несаница, Културни центар Новог Сада; Лидија Ћирић. Кабаница за сузе, ИК РРоом продукција, Београд; Драган Јовановић Данилов, Говорити с водопадом, Повеља, Краљево;Селимир Радуловић, Сенка осмог еона, Културни центар Новог Сада и Ђорђе Кубурић, Песме из дворишта, Повеља, Краљево.


Жири је закључио да је прошлогодишња песничка продукција била разноврсна и да су поезију у највећој мери подржали некомерцијални и алтернативни издавачи. Посебно место у томе имају Културни центар Новог Сада и Повеља из Краљева.
Жири је разматрао прва издања књига, у складу са Правилником о награди, посвећујући пажњу песницима модерне језичке осетљивости, сложене перцепције стварности и језичких гестова који напуштају овештале видове певања. Жири је тежио да уважи доприносе који су заступали аутори пишући о аспектима савременог света, истражујући сложене модусе културе опстанка и тежећи да поезију разумеју као динамичку потрагу за новим изражајним могућностима._Жири је тежио да да подршку песницима који не следе језик као сентимент овешталих сижеа, него сложене гестове и драматизације, иронију и патос нарције која евоцира посебне стварности времена и његове постисторијске ефекте.
Жири ће саопштење о добитнику награде предочити јавности најкасније до краја маја 2017. године. Свечано уручење „награде, одржаће се 2. јуна 2017. године у Српској Црњи.
Жири награде Ђура Јакшић у саставу:
Милан Мицић,
Милош Латиновић,
Јован Зивлак, председник

Нема коментара:

Постави коментар