понедељак, 17. јун 2013.

PROMOCIJA ZBIRKE PESAMA "PROVETRAVANJE VETRA" TANJE PETROVIĆ"



Tatjana (Tanja) Petrović, rođena u Novom Sadu, 1966. godine, profesor je matematike u tehničkoj školi  “Mileva Marić -Ajnštajn” u istom gradu. Posvetivši  život prosvetarskom pozivu, matematici i šahu,  ljubav prema poeziji negovala je čitajuci dela omiljenih pesnika, a potom i zapisujući stihove, onako, za svoju dušu. Slučaj  je hteo da ti zapisi dođu u ruke našeg poznatog pesnika, Pere Zupca, i tako je nastala prva knjiga, kojoj je bio i recenzent , “  Na postavi nebeskog kaputa”, izdata u Novom Sadu, septembra 2011. godine. U godini nakon pojavljivanja prve knjige, pesme su joj objavljivane u zbornicima: “Tragovi na pesku” (Bečej, 2012.),  Almanah 2 ( Nova poetika, Bgd., 2012.) i u zajedničkoj knjizi 36 autora , “ Stihom govorim” ( Prijepolje, 2012.), čije je promocije, u Novom Sadu, bila i jedan od organizatora.
Tokom 2012. godine  nastale su još mnoge pesme, pa je ova knjiga, “ Provetravanje srca”, svedok i raznovrsna zbirka doživljaja svega što okružuje pesnikinju, njenih razmišljanja,reagovanja i ljubavi prema živom i neživom svetu.
Ponosna je majka dvoje dece, Olje i Vanje, kojima posvećuje i ovu knjigu, kao i prvu, kao i svako slovo knjige svog života…
 



TANJA PETROVIĆ-SAN
    
Na stolu nije bilo ničeg,
samo je vreme
gledalo sa brojki,
u paničnom strahu
od reskog zvuka
starog budilnika.

Ulica je žmirkala
pod prolećnim sjajem,
i teglila se lenjo
glancajući svoje ivičnjake.
Zrakom je sunce
poseklo san.

A to je bio san,
od onih snova
iz kojih se ne beži
u spasonosna svitanja.
Tu smo se, nestvarno,
sakrili od konačnosti.

U jednom trenutku
osetih da se trudim,
da se upreh da nit upletem
u mrežu tog sna…
Al’ niz ulicu pobeže mi,
ko lopov,međ’ sanjiv svet.

A bio je ceo život,
talas sto ruši beznađa
i prezirno tuge gazi.
Bio je večnost u kapi
uzvišenog bitisanja,
život u barci od lista…san..

Нема коментара:

Постави коментар