петак, 16. март 2018.

ЂОРЂЕ НЕШИЋ (1957)




Ђорђе Нешић (Бијело Брдо, 1957) је књижевник и управник Културног и научног центра „Милутин Миланковић“ у Даљу у Републици Хрватској. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду (група за југословенске књижевности и српскохрватски језик). До сада је објавио осам књига поезије: Црв сумње у јабуци раздора (1985), Сурогати (1990), Чекајући Створитеља (1995), Харонов чамац (1998), Прозор кроз који Дунав тече (изабране и нове песме, 2000), Граница (2006), Боље је бити у мањини (2015) и Полог (2016). Песме Ђорђа Нешића заступљене су у бројним антологијама поезије. Године 2004. објавио је завичајни рјечник под насловом Лук и вода, чије је измењено и допуњено издање, под називом Лук и вода, завичајни рјечник с ушћа Драве у Дунав, штампано 2012. Члан је Одбора САНУ за динамику климатског система Земље и дело Милутина Миланковића. Живи у Бијелом Брду и у Сомбору.
За песнички опус добио је бројне награде и признања: Бранкову награду, Награду Лаза Костић, Награду Милан Лалић, Плакету Сарајевских вечери поезије, Награду Сава Мркаљ, Жичку хрисовуљу, Повељу Венац слободе „Радомир Дракулић“ за родољубиво песништво, Змајеву награду, Награду Одзиви Филипу Вишњићу и Петровдански вијенац.

ПРОЗОР КРОЗ КОЈИ ДУНАВ ТЕЧЕ


Једном, ако се размрсе нити
и пораз престане да пече,
кад мине све, да ми је бити
прозор кроз који Дунав тече.

Па да кроз мене поглед оде,
у зору када сунце гране,
преко широке плаве воде
до тополикā с бачке стране.

А увече, када се згусну,
на мени капи бивше паре
да ми, пре но што мирно усну,
дечји прсти цртају шаре.

Да ми је бити, бар једно вече,
прозор кроз који Дунав тече.


На основу члана 9. и 10. Правила о организовању песничке манифестације „Дисово пролеће“, жири за доделу  Дисове награде у саставу: проф. др Радивоје Микић, председник жирија, Никола Вујчић и др Јана Алексић, чланови жирија, на састанцима одржаним у Београду 23. 2. 2018. и у Чачку 14. 3. 2018. једногласно  је донео 

                                                          ОДЛУКУ

да се  Дисова  награда за 2018. додели  песнику Ђорђу Нешићу

Образложење

Ђорђе Нешић (1957, Бијело Брдо код Осијека) у књижевност је ушао 1985. године, објавивши књигу Црв сумње у јабуци раздора, и до данас је објавио осам књига песама и ушао у ред најбољих савремених српских песника. Иако је у првим књигама био близак неоавангардном песничком изразу, Нешић је 1995. године направио поетички заокрет, окренувши се традиционалним песничким облицима и тематици која је најподеснија да изрази једну апартну и егзистенцијалну и колективну позицију. Наиме, живећи у сасвим специфичним околностима, а ослањајући се на српску књижевност од барока наовамо, Ђорђе Нешић је постао песник који у правом смислу речи изражава све димензије националне судбине. Место Ђорђа Нешића у савременој српској књижевности је утолико особено што је он можда једини успео да у песничкој форми изрази основне друштвено-историјске околности у којима се нашао српски народ изван своје матичне државе.
Жири
проф. др Радивоје Микић
Никола Вујчић
 др Јана Алексић
Чачак, 14. март 2018. године
 

Нема коментара:

Постави коментар